ELTE Gyakorló Óvoda és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

Intézményünk feladata a 0-7 éves életkorú, speciális nevelési igényű gyermekek ellátása. Az értelmileg akadályozott és beszédfogyatékos gyermekek óvodai nevelése-fejlesztése, a korai fejlesztés, gondozás és tanácsadás, a gyógypedagógus hallgatók gyakorlati képzése és a módszertani segítségadás.

Az ELTE Gyakorló Óvoda és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény elődjét 1981-ben alapította Illyés Gyuláné Kozmutza Flóra, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola (ma ELTE egyetemi kar) igazgatója, azzal a céllal, hogy új típusú, modern szellemiségű intézménnyel gazdagítsa a gyógypedagógia intézményrendszerét.

Intézményünk jelenleg többcélú, gyógypedagógiai feladatokat ellátó gyakorló hely, melyben a korai fejlesztés, oktatás és gondozás valamint az óvodai nevelés keretei között, beszédfogyatékos, középsúlyos értelmi fogyatékos és hallási fogyatékos (cochleáris implantált) gyermekek nevelése és fejlesztése történik.

Fejlesztőmunkánk kialakítása során mindig arra törekedtünk, hogy a speciális nevelési szükségletekhez igazodó, egyénre szabott támasznyújtással járuljunk hozzá a gyermekek érzelmi biztonságának kialakulásához, a képességstruktúrájuk fejlődéséhez. Alkalmazott gyakorlatunk komplex szemléletű, a kulcskompetenciák fejlesztésére törekszik, mert ez a nálunk fejlesztett gyermekek számára a jövőbeli integráció előfeltétele. Szakmai tapasztalataink átadására ún. „Jó gyakorlat”-okat dolgoztunk ki. Intézményünk referencia intézmény, amely tanulásra, tapasztalatszerzésre és tapasztalatcserére várja az egyetemi hallgatókat és a szakmában dolgozó pedagógusokat.

Az intézményben folyó nevelőmunka célja, hogy a fogyatékosságból eredő hátrányok csökkentésével teljes értékű embert neveljünk, így biztosítva a gondjainkra bízott gyermekek számára az esélyegyenlőséget, a társadalmi integrációt.
Az intézmény szimbóluma a gyermekek kedvence, a CSIGA, mert ez mindenki számára érthető és megjegyezhető. A mindennapokban a szülők és a gyermekek intézményünket „Csigaóvodaként” emlegetik.

egymi.jpg  egymi_csiga.jpg  egymi_2.jpg

1071 Budapest, Damjanich utca 41-43.
Igazgató Rosta Katalin

ELTE Gyakorló Óvoda és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény honlapja